Wat is trimmen?
Trimmen is de verzamelnaam voor verschillende vacht behandelmethoden en technieken. Eigenlijk is voor iedere hond een bezoekje aan de trimsalon aan te raden.
Trimmen is niet onnatuurlijk, tegenwoordig leven de honden niet meer in de natuur, maar houden we de honden bijna allemaal in huis, en hoort de hond helemaal bij het gezin.
Met het verzorgen van de vacht kunt u niet vroeg genoeg beginnen. Dit kan al vanaf het moment dat de pup bij u thuis komt. Laat hem wennen aan het verzorgen van de vacht. En is regelmatig bezoek aan de trimsalon nodig in de toekomst, laat de pup dan ook daaraan wennen. Trimsalon DOGGIES TOTAL CARE biedt hiervoor een puppiebehandeling. Dit is een korte behandeling waarbij de hond kan wennen aan de geuren en geluiden in de trimsalon.
Waarom trimmen?
Een goede vachtverzorging is erg belangrijk. Dieren met veel klitten in hun vacht kunnen hier zeer veel hinder van ondervinden. Een vacht met veel klitten kan gaan vervilten en er kunnen zogenaamde smetplekken ontstaan op de huid. Iedere rassoort en kruising, groot of klein, heeft regelmatig een trimbeurt nodig. De vachtsoort van uw hond is bepalend voor de trimtechniek, én hoe vaak uw hond een bezoek moet brengen aan de trimsalon. Als uw hond voor een trimbeurt komt wordt er echter niet alleen aandacht besteed aan de vacht, maar worden ook de oren schoongemaakt, nagels geknipt en indien nodig worden de anaalklieren geleegd.
Afhankelijk van de vachtsoort, houdt trimmen in: scheren, knippen, plukken, uitdunnen, wassen, kammen, en/of borstelen.
Even een kleine uitleg van de trimtechnieken die er zijn:
Knippen en scheren: Dit is het inkorten van de vacht d.m.v. een schaar of tondeuse. Sommige honden worden alleen geknipt en bij anderen wordt er een combinatie gemaakt van knippen en scheren.
Plukken: Honden met een plukvacht hebben meestal een zachte, wollige ondervacht, met een bovenlaag van harde, draadachtige haren. Dit laatste is de “plukvacht” (ook wel het dode haar genoemd) en deze moet regelmatig worden verwijderd. Het verwijderen gebeurt met de hand of met een trimmesje. Dit kan alleen wanneer de vacht plukrijp is. Nu kan ik de hond twee keer per jaar kort plukken tot op zijn “onderwolletje”, de hond ziet er dan weer super strak uit. Of ik kan de hond Strippen!
Strippen: Bij strippen wordt, net als bij het plukken, het dode haar verwijderd. Alleen de hoeveelheid en de cyclus zijn anders. Eens per 3 tot 4 maanden (afhankelijk van het ras) wordt de helft van de bovenvacht verwijderd. Deze begint weer te groeien en is na enkele maanden gedeeltelijk aangegroeid. Maar nu worden de ‘oude’ haren (die de vorige keer dus zijn blijven staan) weggeplukt. Wat er dan dus overblijft is een korte, harde bovenvacht. Deze cyclus willen wij herhalen. De behandeling op zich niet zo intensief is voor de hond, dan wanneer zijn complete vacht verwijderd wordt. Ook wordt strippen vaak geadviseerd bij honden die (bijna) geen ondervacht hebben.
Effileren: Betekent letterlijk uitdunnen. Met effileren is het mogelijk de vachtlengte in te korten, zonder daarbij een duidelijke kniplijn te zien. Ook kan de overgang van kort naar lang haar op een vloeiende manier worden verkregen, of kan de vacht op plaatsen waar het erg vol is, worden uitgedund.
Ontwollen: Dit is het verwijderen van de losse, oude ondervacht. Deze ondervacht wordt “wol” genoemd. Aan het eind van de winter komen veel hondenrassen, zowel langharige als kortharige honden in de rui terecht. Wanneer u veel last heeft van de haren van uw hond in huis en u wilt dit aanzienlijk verminderen dan is het mogelijk dit proces te versnellen. Dit gaat als volgt:
Als eerste wordt uw hond 2x goed gewassen met een shampoo die speciaal geschikt is voor zijn of haar vacht en huidtype. Tijdens dit wassen wordt de huid gemasseerd. De shampoo laten we 20-30 minuten in de wol intrekken. Hierdoor zuigen de wolharen zich vol water en laten los van de huid.
Daarna spoelen we alles zeer goed uit. Op dit moment is de hond al veel haar kwijt.
Uw hond wordt dan gedroogd met een waterblazer (dus geen föhn), die de losgeraakte haren eruit blaast.
Hierna wordt de vacht nog nagedroogd en goed doorgeborsteld of gekamt.
Wat overblijft is een glanzende en gezonde vacht.
Borstelbeurt: Iedere hondenbezitter weet dat zijn hond gekamd of geborsteld moet worden. Sommige eigenaren vinden het moeilijk om dit goed te doen. Dit kan komen door het formaat van de hond of door het gedrag, of door tijdgebrek of gewoon omdat ze het moeilijk vinden. Het komt nog regelmatig voor dat er honden binnenkomen die wel veel geborsteld worden, maar waar, op de voor ons trimmers bekende plaatsen, nog klitten zitten. Die plaatsen zijn de oksels, de liezen en achter de oren. Helaas komt er ook nog wel eens een “vervilte” hond binnen.Dit heeft voor de hond vervelende gevolgen, zoals jeuk, pijn en parasieten. Als een hond volledig in de klit zit dan is er vaak geen andere optie dan deze hond kort te scheren, het is dan te pijnlijk en tijdrovend voor de hond om zijn haar te “redden”. Dit kan natuurlijk voorkomen worden door regelmatig goed te borstelen/kammen. Als u daar een goede uitleg over wilt hebben, maak dan eens een afspraak en kom langs met uw hond.
Wassen en drogen: Het wassen gebeurt d.m.v. goede, zachte shampoos. Het zorgt er natuurlijk voor dat de vacht goed schoon wordt en lekker gaat ruiken, maar ook worden er door het wassen eventuele parasieten ontdekt en die kan ik dan gelijk met een speciale shampoo verwijderen. U kunt ook uw kortharige hond laten wassen en droogblazen, het voordeel is dat u thuis dan minder haren gaat vinden. En voor honden met huidproblemen of veel jeuk gebruiken we speciale medicinale shampoo.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan de hond ook gewoon in de winter getrimd worden. Vorst is eigenlijk geen probleem. Het is droge kou en daar past onze hond zich prima op aan. Rondom vorstperioden wordt er echter wel pekel gestrooid op de openbare wegen. Pekel is niets anders dan zout water en dit kan na verloop de voetzooltjes van de hond aantasten. Om klachten te voorkomen kunt u als ze naar buiten gaan de voetzooltjes goed in smeren met zuur-vrije vaseline en spoel ze bij thuiskomst even af met lauw water. Ook even droog maken natuurlijk.